Auteur.

Anna Rottier – auteur

"Via mijn teksten zoek ik altijd de dialoog."

Als auteur van toneelteksten, poëzie, artikelen en columns zoek ik de dialoog met het publiek en/of de lezer. Graag koppel ik historische figuren aan hedendaagse thema’s, met een mengeling van fictie en feiten. Behalve over Frida Kahlo – zusterliefde & -rivaliteit schreef ik o.m. over Ulrike Meinhof – moederschap & geweld, Marianne Faithful – het verlies van onschuld en Camille Claudel – liefde & waanzin.

Voor mijn eerste reeks toneelteksten liet ik mij inspireren door vrouwen uit de 20e eeuw, die van betekenis zijn (geweest) voor de Europese cultuur. ‘Ogen van Surabaya’ en het artikel ‘de Rootsreiziger’ zijn de eerste teksten waarin ik de invloed van familie onderzoek op de persoonlijkheid, de levensloop en de keuzes die je maakt. Op het moment schrijf ik aan een autobiografische roman met het gezin als inspiratiebron.

 

Stil de Liefde / Dolende Bruid - Nachtbroetchen - NDSM-hallen Amsterdam van 17 t/m 19 september 2021

Door de coronacrisis ben ik weer poëzie gaan schrijven. 50 gedichten en monologen over de liefde worden verzameld in de bundel ‘Stil de Liefde’. Teksten uit deze bundel worden voorgedragen door professionele acteurs op het kunstevenement Nachtbroetchen in de NDSM-hallen op 17-19 september 2021.

Gonny Gaakeer als Dolende Bruid

"In mijn werk wil ik me open en kwetsbaar opstellen. Daarom is de scheidslijn tussen fictie en non-fictie bewust heel dun.”

De komende reeks toneelteksten & scenario’s zijn geïnspireerd op familie en meer autobiografisch. Het artikel ‘De Rootsreiziger’ en de toneeltekst ‘Ogen van Surabaya’ (2016) zijn de eerste hiervan in deze reeks.

 

'Ogen van Surabaya'

‘ Lotte woont in de dynamische stad Amsterdam. Daar gebeurt het, viert creativiteit hoogtij, wonen 179 nationaliteiten. Ze zou zich er moeten thuis voelen. Toch besluit ze, na een lange zoektocht langs haar wortels in Zweden, Frankrijk en Indonesië, samen met haar vriend te verhuizen naar Zeeland, waar haar grootouders vandaan komen. ‘Back to the roots’. Als op een avond haar geliefde niet thuiskomt van een afspraak in de hoofdstad begint het te spoken in haar hoofd. Was dit wel de goede beslissing?’

De Rootsreiziger / Artikel/ De Groene Amsterdammer (2015)

In 2015 reisde ik af naar Indonesië. Pas sinds kort zijn we – als familie – ons bewust van onze Indische wortels. Mijn vader en mijn zoon vergezelden me op een deel van deze tocht op zoek naar onze exotische familie-achtergrond. Lees in het artikel voor de Groene het reisverslag en de motivatie voor deze reis.

Het artikel ‘de Rootsreiziger’ op  groene.nl

Dance little Sister / Toneelstuk / Dame Jeanne (2010).

Twee zussen zingen en dansen om de gunst van een gitarist in een opzwepend flamenco ritueel. Muziektheater-op-locatie over zusterliefde en -rivaliteit geïnspireerd op het flamboyante leven van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907- 1954).

Als schrijver koppel ik graag historische figuren aan hedendaagse thema’s, met een mengeling van fictie en feiten. Behalve over Frida Kahlo & zusterliefde en -rivaliteit schreef ik o.m. over Ulrike Meinhof & moederschap en geweld, Marianne Faithful & het verlies van onschuld en Camille Claudel & liefde en waanzin.

Foto: René den Engelsman

Eva van Welzenis en Julia van der Graaff als de zusjes Cristina en Frida Kahlo in de muziektheatervoorstelling ‘Dance little sister’.

‘Het drama schuilt niet alleen in de onderlinge rivaliteit, maar juist in Frida’s onmacht tot compassie.'

Voor mijn weblog, klik op deze link: